Generalforsamlingen er det eneste organet i FN hvor absolutt alle medlemsland er representert. Alle land har én stemme hver, uansett hvor stort landet er. Alle medlemsland kan komme med forslag til hvilke saker de vil at Generalforsamlingen skal diskutere.
Generalforsamlingens arbeid skal i korte trekk fremme samarbeid mellom land, og hjelpe til med å realisere menneskerettigheter og grunnleggende friheter for alle. Utdanning, fattigdom og helsespørsmål er noen av temaene Generalforsamlingen jobber med. I tillegg skal den behandle og godkjenne FNs budsjett. Når det gjelder saker som har med fred og sikkerhet å gjøre, så er det først og fremst FNs sikkerhetsråd som jobber med det.
Et vedtak som gjøres av Generalforsamlingen kalles en resolusjon. For at en resolusjon i Generalforsamlingen skal bli vedtatt kreves det normalt simpelt flertall. Det vil si at mer enn halvparten av medlemslandene stemmer for resolusjonen. I spesielt viktige saker kreves det 2/3 flertall for å vedta resolusjoner. Det gjelder for eksempel saker som handler om medlemskap eller utestenging av medlemmer.
I motsetning til sikkerhetsrådsresolusjoner er ikke medlemslandene forpliktet til å følge opp det resolusjonene bestemmer i Generalforsamlingen. Resolusjonene her er kun anbefalinger.
For å kunne opprettholde sin stemmerett i Generalforsamlingen må landene betale medlemskontingenten til FN.